Skvjelé dílo našeho Richmonda
Nakládání HermelínůTakové malé vylepšeníčko pro fajnšmejkry, pokud jste poetou chuťových variací, můžete si olej vylepšit "aromatizováním". Stačí do něho přidat 2 až 5 bobkových listů, 6 až 10 kuliček nového koření a asi tak 15-20 kuliček černého pepře a ustát v ledničce měsíc i více. Takový aromatizovaný olej se nemusí používat pouze na nakládání sýrů, ale je i skvělý na smažení a k přípravě salátů. |
Richmondův Hermelín |
Ingredience: |
Pár Hermelínů, česneková pasta, cibule, grilovací omáčka, 1 lžička mleté sladké papriky, na jeden hermelíny 1 bobkový list, na čtyři hermelíny 15 - 20 kuliček pepře, na čtyři hermelíny 6 - 10 kuliček nového koření, sůl, 4 - 6 stroužků česneku, sůl, olej. |
Postup: |
Hermelíny podélně nakrájíme na poloviny a všechny vnitřní plochy pomažeme česnekovou pastou s mletou paprikou, lehounce zakápneme grilovací omáčkou. Pozor česneková pasta má velmi výraznou chuť takže to nepřeháníme a zase tyto půlky spolu spojíme (přitiskneme na sebe). Upravené hermelíny lehce poprášíme mletou paprikou a naskládáme do sklenice spolu s bobkovými listy, novým kořením a pepřem.Cibuli nakrájíme na kolečka prokládáme mezi hermelíny ve sklenici. Zalijeme olejem, aby bylo co nejméně bublin, uzavřeme víčkem nebo alobalem a necháme v chladu 5 - 7 i více dní stát. |
Poznámka: |
Pokud je libo výsledný sýr trochu odbrzdit, stačí přidat nadrcenou jednu nebo dvě feferonky. |
Hermelín s tepelně upravenou mazací směsí |
Ingredience: |
Hermelín, cibuli nakrájenou na plátky, pálivou feferonku, sladkou papriku, nasekaný česnek, bobkový list, celý pepř, nové koření |
Postup: |
Papriku, cibuli a koření lehce podusíme na oleji bez česneku. Směs necháme vychladnout. Hermelín, středně uleželý, rozkrojíme na plocho, jednu polovinu posypeme nasekaným česnekem, přidáme trošku sladké papriky, na to dáme směs a přikryjeme druhou polovinou. Do nádoby vkládáme hermelíny prokládané zbytkem směsi, potom nádobu zalijeme olejem, zakryjeme a necháme asi tak sedm dní v chladu a temnu uležet. |
Poznámka: |
Chuťově dost dobré. |
Hermelín s olivami |
Ingredience: |
5 hermelínů, česneková pasta, provensálské koření, 1 velká cibule, 5 oliv, olej, sladká paprika |
Postup: |
Hermelíny podélně rozkrojíme. Jednu polovinu posypeme provensálským kořením, druhou natřeme česnekovou pastou. Na to položíme kolečko cibule a polovinu olivy. Přiklopíme druhou půlkou hermelínu a naskládáme do sklenice. Lehce zaprášíme paprikou. Zalijeme olejem a necháme v ledničce uležet několik dní. |
Žižkovský Hermelín |
Ingredience: |
4 Hermelíny, 15 kuliček jalovce, na špičku nože sladké papriky, lžička tymiánu a rozmarýnu, 4 bobkové listy, 8 stroužků česneku, 2 feferonky,olej |
Postup: |
Hermelíny nakrájíme podélně rozkrojíme, poklademe plátky česneku a posypeme rozdrceným kořením, půlky spolu spojíme (přitiskneme na sebe). Řezy hermelínů naskládáme do sklenice, přidáme vavřín, feferonky (vcelku či rozčtvrcené), zalijeme olejem a necháme uležet 5 až 8 i více dní. |